30 JUN 2016

The Wilson Home Chapel – Auckland / Takapuna

Back to church – Visiting a mid-century Haughey, Fox and Partners masterpiece.


Words and Photography by Dan Eagle

A grove of giant Pohotukawa trees in a peaceful garden perfectly frames the steeply pitched roof and bold geometric exterior of the Wilson Home Chapel.

This dramatic and intriguing building was built in 1965 in the wooded grounds of the Wilson Home for children with disabilities. The design features generous open spaces with an inspired transparency created by expansive parallel glass walls. What really stands out is the steeply pitched roof made from copper, it has developed a beautiful earthy patina over the years.

In 2009 this elegant chapel won the Enduring Architecture Award. It was described as "A humble and simple building”. With an “interesting juxtaposition of geometric forms that create a real variance of experience as you walk around and through the building". We agree.

Although Haughey Fox and Partners created some spectacular commercial buildings during the 1960s and 70s their legacy is relatively unrecognized today. This stunning chapel is a lasting tribute to their achievements.

The foyer is an elegant linear entrance with rimu doors.

A sheltered courtyard to the side of the building.

Giant Pohutakawa trees embrace the building.

Another view through the native trees.

The steeply pitched copper roof makes a grand statement.

Glass walls give the building a transparency and lightness of form.

A bold copper roof.

Crisp lines and thoughtful detailing.

Another view from the garden.


More inspiration you might like

Reissued Tomado Shelving Inspired by Mondrian

The reissue of Tomado's iconic Mondrian coloured Shelving has us taking a colourful trip back to the origins of this modernist icon.

READ MORE

New Brand Launch: Swedish Lighting Maker Oblure

We are thrilled to announce the latest brand to join our stable – contemporary Swedish lighting maker 'Oblure'.

READ MORE

New Interior Architecture at the Gallery

We have recently completed an ambitious interior architectural refit of our gallery and design consultation space, completed with designer and artist Gidon Bing in collaboration with owners Dan and Emma Eagle.

READ MORE

Calm Forms: Introducing Designer Gidon Bing

We are proud to introduce the designer behind the recent update to the interior architecture of our gallery space, Gidon Bing.

READ MORE
SITE BY EMMA EAGLE